Mecanismul actualizării de către APL a valorii de inventariere a bunurilor imobile în scopul impozitării
Mecanismul actualizării de către APL a valorii de inventariere a bunurilor imobile în scopul impozitării

Mecanismul actualizării de către APL a valorii de inventariere a bunurilor imobile în scopul impozitării

27-го февраля, 2024

Ministerul Finanțelor a înaintat pentru consultări publice proiectul Regulamentului privind actualizarea valorii de inventariere în scopul impozitării (Regulament) care va fi un mecanism temporar și tranzitoriu ce va stabili modul de actualizare a valorii de inventariere a bunurilor imobile în scopul impozitării de către comisiile de specialitate din cadrul primăriilor conform art. 4 alin. (5) liniuța a doua a Legii nr. 1056/2000 pentru punerea în aplicare a Titlului VI din Codul fiscal.

 

Elaborarea proiectului a fost impusă de faptul că pe teritoriul RM nu toate localitățile rurale au beneficiat de programul de stat de înregistrare masivă a proprietăților, și, respectiv, în aceste localități nu este posibilă aplicarea modelului de evaluare, fapt care nu permite calcularea și perceperea impozitului imobiliar în baza valorilor de piață. În aceste localități, pentru calcularea impozitului imobiliar se utilizează valorile de inventariere care au fost apreciate sau actualizate încă în anii 1997-1998. Deci, aplicarea noilor reglementări va oferi APL posibilitatea de a determina și de a utiliza factorii care pot influența asupra valorii, pentru ajustarea valorii de piață

 

Prevederile Regulamentului, cu care se propune a fi completată Hotărârea Guvernului nr. 827/2020 cu privire la evaluarea și reevaluarea bunurilor imobile în scopul impozitării, se vor aplica exclusiv pentru localitățile unde nu a fost executată evaluarea masivă de către organele cadastrale teritoriale conform valorii estimate în scopul impozitării. Totodată, proiectul prevede că odată cu înregistrarea bunurilor în Registrul Bunurilor Imobile, evaluarea acestora se va efectua în conformitate cu procedura prevăzută în Anexa nr. 1 și Anexa nr. 2 a HG nr. 827/2020.

 

Astfel, în condițiile aprobării proiectului în redacția propusă, în scopul impozitării bunurilor imobile care nu au fost evaluate de către organele cadastrale teritoriale conform valorii estimate, autoritățile publice locale (APL) vor fi în drept să instituie Comisii de specialitate în cadrul primăriilor care urmează să identifice bunurile a căror valoare de inventariere urmează a fi actualizată. De menționat, că la actualizarea valorii APL se vor conduce de criteriile și principiile prevăzute la art.280 alin.(3) din CF.

 

Proiectul conține și descrierea procesului de actualizare a valorii de inventariere a bunurilor imobile în scopul impozitării care reprezintă o consecutivitate de activități ce includ: lucrări pregătitoare; colectarea datelor de piață; determinarea unui preț mediu de piață pentru un metru pătrat a construcției principale sau construcției auxiliare pentru actualizarea valorii; colectarea datelor despre bunurile imobile; calcularea valorii bunurilor imobile; transmiterea rezultatelor Serviciului de colectare a impozitelor şi taxelor locale din cadrul primăriei.

 

Implementarea prevederilor regulamentului, conform estimărilor preliminare, nu necesită alocarea surselor financiare suplimentare de la bugetul de stat sau de la bugetele APL și urmează a fi realizat din contul mijloacelor financiare alocate pentru salarizarea funcționarilor din cadrul primăriilor.

Sursa: Monitorul Fiscal Fisc.md